Perhevarallisuuden varmistaminen

< Takaisin tilanteisiin

Hyvässä perhevarallisuuden oikeudellisessa suunnittelussa huomioidaan perheesi kokonaistilanne. Kun tilanteesi tunteva lakimies laatii hyvissä ajoin perheesi tarvitsemat juridiset asiakirjat, on mahdollista varautua elämäntilanteiden muutoksiin jo ennalta.

Tärkeisiin elämänmuutoksiin voi varautua laatimalla tilanteita koskevat juridiset asiakirjat huolellisesti etukäteen. Näin toimien varaudut siitä, että toiveesi, tavoitteesi sekä oma ja läheistesi varallisuus ja hyvinvointi turvataan tilanteessa kuin tilanteessa. Esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Emmi, 58 ja Pekka, 63 ovat aviopari, jolla on kaksi aikuista lasta. Emmin ja Pekan varallisuus on suurimmaksi osaksi Pekan nimissä ja heillä on täysin poissulkeva avioehto. Nyt pariskunta on havahtunut pohtimaan Emmin taloudellista turvaa tilanteessa, jossa Pekka kuolisi ensin. Lisäksi he haluaisivat lahjoittaa Pekan nimissä olevan kesämökin lapsilleen kuitenkin siten, että voisivat itsekin siitä vielä nauttia. Emmi ja Pekka myös toivovat, että kaikissa tilanteissa mökki säilyisi suvussa eikä joutuisi esimerkiksi lasten puolisoiden omistukseen. Lisäksi Emmiä ja Pekkaa on alkanut askarruttaa oma vanheneminen ja siihen liittyvä mahdollinen toimintakyvyn menettäminen tulevaisuudessa.

Konsultaation jälkeen pariskunnan avioehto muutetaan niin, että se on voimassa vain erotilanteessa. Tällöin Emmillä on avio-oikeus puoleen yhteisestä omaisuudesta, jos Pekka kuolee. Samalla Pekka ja Emmi tekevät keskinäisen hallintaoikeustestamentin. Samassa testamentissa lasten puolisoiden avio-oikeus rajataan pois.

Pekalle ja Emmille tehdään edunvalvontavaltakirja, jossa valtuutettu valtuutetaan lahjoittamaan lapsille ja lastenlapsille 4 000 euroa kolmen vuoden välein. Perheen kesämökki lahjoitetaan lahjakirjalla molemmille lapsille (puolisoilla ei ole avio-oikeutta lahjaan). Emmi ja Pekka pidättävät hallintaoikeuden kesämökkiin.

asiakirjat: testamentti, avioehto, edunvalvontavaltakirja*2, lahjakirja

Soita meille. Hoidetaan asiasi yhdessä!