Osakeyhtiön purkaminen

< Takaisin tilanteisiin

Osakeyhtiön purkaminen voi olla verotehokasta ja järkevää liiketoiminnan loppuessa. Purkaminen hoituu helpoiten lakimiehen avustamana.

Osakeyhtiötä ei lain mukaan voi purkaa vapaamuotoisesti. Jos yhtiölläsi on enemmän varoja kuin velkaa lopettaminen hoidetaan selvitystilamenettelyllä. Prosessi kestää noin puoli vuotta ja on maallikolle haastava itse hoidettavaksi. Mikäli yritystoimintasi on käytännössä loppunut, varojen nostaminen yhtiön purkamismenettelyllä voi olla verotuksellisesti järkevää. Purkautuvan yhtiön varallisuus katsotaan omistajien luovutusvoitoksi, josta saa vähentää hankintameno-olettaman.

Purkamisprosessiin kuuluu yhtiökokous, jossa yhtiö päätetään asettaa vapaaehtoiseen selvitystilaan ja valitaan selvitysmies. Tämän jälkeen tulee tehdä ilmoitus kaupparekisteriin ja hakea yhtiön velkojille julkista haastetta PRH:lta. Julkisen haasteen määräajan umpeuduttua  verottaja pyytää asiasta yleensä lisäselvitystä. Kun verottaja on antanut luvan yhtiön purkamiseen, selvitysmies antaa lopputilityksen yhtiökokouksessa, jonka jälkeen yhtiön varat jaetaan omistajille ja tehdään purkautumisilmoitus kaupparekisteriin.

Voimme hoitaa puolestanne koko prosessin toimien selvitysmiehenä tai vaihtoehtoisesti voimme tehdä teille tarvittavat asiakirjat, jotta saatte itse yhtiön purettua asianmukaisesti, joutuisasti ja verotehokkaasti. Kun osakeyhtiön purkaminen on ajankohtaista, me autamme.